БАБИН ЯР-БЕЗ ПРАВА НА ЗАБУТТЯ

2021-09-30

/Files/images/092021/243302413_1058240611579386_7067555979385798801_n.jpg
В історії нашого народу багато трагічних сторінок. Однією з них є Бабин Яр - символ трагедії Голокосту та нацистських злочинів на українській землі.
Саме темі історії і трагедії Бабиного Яру були присвячені інформаційно-медійні заходи, що впродовж останнього тижня вересня пройшли в нашій школі. Метою їх проведення було вшанування пам`яті жертв Голокосту та масового знищення мирного населення в урочищі Бабин Яр у Києві, вчиненого нацистами, у 1941-1943 роках.
Цикл заходів, був спрямований на те, щоб донесли до наймолодших школярів та учнівської молоді інформацію про трагічні вересневі події, познайомили з літературою про всесвітньо відоме місце трагедії, що стало символом Голокосту, та розкрили актуальну на сьогоднішній день тему, що тісно пов’язана з питаннями єдності нації, політичної свідомості громадян
Учні 6-В класу разом з класним керівником Охорзіною О. В. взяли участь у Національному уроці пам’яті жертв Бабиного яру, де у форматі арт-виставки ознайомилися зі страшними подіями минулого.
«Цю сторінку історії вже неможливо виправити, трагедія сталася. Єдине, що ми можемо зробити, це гідно і щиро вшанувати пам'ять про невинні жертви. Робити все можливе, щоб подібна біда ніколи не повторилася. Для цього ми маємо працювати над виробленням стійкого, негативного ставлення до фактів дискримінації, зневаги, людської гідності та зазіхань на священне право людини - право на життя» - саме такими словами розпочався круглий стіл учнів 10 класу та учителя історії Охорзіної О. В. Десятикласники разом з учителем дослідили причини та наслідки тих страшних подій з-за допомогою історичних документів та відеоматеріалів. На завершення учасники круглого столу хвилинною мовчання вшанували пам'ять всіх відомих і невідомих жертв Бабиного яру.
Учитель історії Охорзіна О. В. також організувала флешмоб з учнями старших класів «Без права на забуття». Учні вишикувались у живий ланцюг та закривали собі очі або рот, що символізує політичну та ідеологічну мовчанку стосовно цих подій. Багато хто зі страху, а решта з політичних міркувань довгий час замовчували про ці події. Мовчали не лише німецькі війська, але і радянська влада, яка хотіла стерти з лиця землі пам’ять Бабиного Яру і у березні 1961 р., розпочалося замивання Бабиного Яру – як і в попередні роки, без дотримання необхідних технічних вимог. Замивали доти, аж поки 13 березня 1961 р. не сталася масштабна катастрофа: пульпа прорвала дамбу, вал густої маси заввишки 4 метри і завширшки 20 метрів, з грюкотом, ламаючи все на своєму шляху, майже миттєво накрив частину району Куренівки, поховавши під собою і людей, і житлові будинки. Був ранок, тож багато хто збирався або вже прямував на роботу. Рятівникам довелося діставати тіла загиблих у місцях, де їх заскочила лиха доля – з приватних будинків, трамвайних вагонів, телефонних будок. Бабин Яр знову нагадав про себе забравши за різними даними життя 1500 тисячі людей.
Кiлькiсть переглядiв: 79

Коментарi